Sałatka z roladkami z szynki

Składniki:
- 12 cienkich plasterków szynki długodojrzewającej
- 15 dag serka mascarpone
- czubata łyżka musztardy francuskiej
- 3 duże pomarańcze
- 2 awokado
- 3 figi
Sos:
- 7 łyżek oleju z pestek winogron
- płaska łyżeczka musztardy francuskiej
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Serek mascarpone wymieszaj z musztardą francuską (lub inną ziarnistą) i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Przygotowaną masą posmaruj plasterki szynki i zwiń w ciasne roladki.
2. Pomarańcze umyj, osusz, odkrój z nich skórkę i pokrój miąższ w plasterki, ułóż na półmisku. Awokado umyj, przetnij na pół, wyjmij pestkę, obierz i pokrój na długie paski. Połóż na pomarańczach, obłóż roladkami i pokrojoną w plasterki figą. Olej wymieszaj z musztardą, dopraw pieprzem. Sosem polej sałatkę.