Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 2 młode cukinie
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 5–6 łyżek oliwy
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Obraną marchewkę i cukinię pokrój na wstążki. Zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Osącz. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem cytrynowym. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski.
  2. Polędwiczki umyj, oczyść z resztek tłuszczu i błonek. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, miodem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Włóż polędwiczki i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Skrop sosem sojowym, przykryj i duś na małym ogniu jeszcze 7–8 minut, aby mięso doszło w środku.
  3. Po zdjęciu z patelni gorące polędwiczki pokrój w kostkę lub plastry. Ułóż na warzywach i podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama