Reklama
Składniki:

- 25 dag cienkich plasterków pieczeni wołowej
- 20–30 dag listków szpinaku
- duży ogórek wężowy
- 25 dag fety
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- suszone zioła prowansalskie
- biały ocet winny
- oliwa
- sól, pieprz
- szczypta czosnku granulowanego

Reklama
Przygotowanie:

1. Szpinak przebierz, opłucz, odwiruj (ewentualnie możesz go sparzyć we wrzątku, ok. 3 sekund, a potem przelać zimną wodą; ale nie jest to konieczne). Pomidorki pokrój na połówki, a fetę w kosteczkę.

2. Obierz ogórek, pokrój w cieniutkie plasterki. Plastry pieczeni pokrój w szerokie pasy lub kwadraty.

Reklama

3. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki. Łyżkę octu winnego utrzyj z odrobiną soli. Dodaj zioła prowansalskie i czosnek granulowany, a następnie wymieszaj sos z 2–3 łyżkami oliwy. Sosem skrop sałatkę. Obficie oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama