Sałatka z owocami lasu

Składniki:
- po garści rukoli i roszponki
- po pół szklanki jeżyn i borówki amerykańskiej
- 3-4 grzyby (np. podgrzybki, pieczarki)
- 1 łyżeczka masła
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rukolę i roszponkę dokładnie opłukać, osuszyć, przełożyć do salaterki. Grzyby oczyścić, pokroić na cienkie plasterki, przyrumienić na maśle, przestudzić. Jeżyny i borówki przebrać, opłukać, osączyć. Połowę jeżyn i borówek zmiksować, przetrzeć przez sito, dokładnie połączyć z oliwą z oliwek. Listki bazylii opłukać, osuszyć. Sałatę wymieszać z listkami bazylii i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę posypać pozostałymi borówkami i jeżynami, polać przygotowanym sosem, od razu podawać. Do sałatki można dodać minigrzaneczki z pieczywa tostowego albo bagietki.