Reklama
Składniki:

- melon
- 30 dag młodych liści szpinaku
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- 10 dag cienkich plasterków szynki suszonej
- 3 cebulki dymki

Reklama

Sos:
- 3 łyżki białego octu winnego
- 6 łyżek oliwy
- 6 łyżek białego wina
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki posiekanego estragonu
- szczypta pieprzu cayenne
- sól

Przygotowanie:

1. Melon dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Przekrój na pół, usuń pestki, pokrój na 12 cząstek. Każdą obierz.

2. Dymki pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki. Listki szpinaku opłucz, otrząśnij z wody, ułóż na talerzu razem z melonem, pomidorkami, cebulką i plasterkami szynki.

Reklama

3. Na sos wymieszaj w miseczce biały ocet winny z oliwą i białym winem. Wsyp cukier, posiekany estragon, pieprz cayenne i sól, wymieszaj. Sosem polej sałatkę, podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama