Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag makaronu świderki
  • 20 dag pieczeni wołowej
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5–6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 zielona papryczka chili
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
Reklama

Na sos czosnkowy:

  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 100 ml majonezu sałatkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al dente. Odcedź i osącz na sitku.
  2. Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę. Papryczkę chili umyj, oczyść z pestek i drobno posiekaj. Pieczeń pokrój w paski. Wszystkie składniki przełóż do dużej salaterki. Dodaj kukurydzę z puszki.
  3. Przygotuj sos czosnkowy: majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Składniki sałatki wymieszaj z ugotowanym makaronem. Polej sosem czosnkowym. Ponownie lekko wymieszaj i od razu podawaj.
Reklama
Reklama
Reklama