Sałatka z karczochami
Lekka wiosenna mieszanka sałat z dodatkiem karczochowych serc i szynki

Opublikowano: 17.03.2010, 13:20
Reklama
Składniki:
- puszka serc karczocha (marynowanych, 300 ml)
- opakowanie mieszanki sałat
- 10 cienkich plasterków szynki wędzonej
Reklama
Sos:
- po 2 łyżeczki oliwy, soku z cytryny, octu białego winnego i miodu
- sól
- pieprz
- czosnek
Sposób wykonania:
1. Sałaty opłukać, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
2. Karczochy osączyć z zalewy.
3. Przygotować sos: oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, octem i miodem. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (ew. trochę oregano), sól i pieprz.
4. Sałatę i karczochy przełożyć do salaterki, polać sosem.
5. Na koniec dołożyć zwinięte w rulon plastry szynki.
Reklama
Wielkanocne przepisy - forum >>
Reklama
Reklama
Reklama