Sałatka z kalmarami

Składniki:
- po garści liści szpinaku i roszponki
- 30 dag grillowanych kalmarów
- limonka
Na sos:
- awokado
- sok z limonki
- ząbek czosnku
- opakowanie jogurtu naturalnego
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Szpinak i roszponkę opłukać, osuszyć i przełożyć na półmisek.
2. Grillowane kalmary pokroić w paski, zwinąć w ślimaczki. (By je przygotować należy oczyszczone kałamarnice włożyć do marynaty z oliwy, czosnku, soku z cytryny z dodatkiem soli, pieprzu i musztardy. Odstawić na kilka godzin. Potem grillować na rozgrzanym ruszcie po 3 minuty z każdej strony).
3. Przygotować sos: awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ zmiksować z sokiem z limonki, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zmiksować na gładki sos.
4. Sałatkę przed podaniem udekorować cząstkami limonki. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowym z awokado.