Reklama
Składniki:

- 2 winne jabłka
- pół cytryny
- kilka rzodkiewek
- pół ogórka sałatkowego
- pół czerwonego grejpfruta
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół pęczka koperku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka umyć, nie obierać, wydrążyć gniazdka nasienne. Rzodkiewki umyć, oczyścić, ogórek umyć, nie obierać. Jabłka, rzodkiewki i ogórek pokroić w plasterki. Jabłka od razu skropić sokiem z cytryny. Pokrojone składniki przełożyć do salaterki. Grejpfrut obrać ze skórki, oddzielić też białą błonkę pokrywającą go z wierzchu i przerastającą w środku. Pomidorki umyć, położyć na sałatce razem z kawałkami grejpfruta. Całość oprószyć solą i pieprzem, skropić olejem, posypać posiekanym koperkiem.

Reklama

Zamiast olejem sałatkę można polać jogurtem naturalnym. Można też zrobić sos jogurtowy, dodając posiekany koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

Reklama
Reklama
Reklama