Reklama
Składniki:

100 dag długoziarnistego ryżu,
250 ml bulionu z kury,
50 dag czerwonej fasoli z puszki,
50 dag kukurydzy z puszki,
1 pomidor,
1 mała cebula,
1 jabłko,
1 banan,
2 plasterki ananasa,
1 pomarańcza bez pestek,
20 dag rodzynek,
1 łyżeczka masła,
pietruszka,
estragon,
mięta
Sos winegret:
3 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Ryż gotować z bulionem przez 20 minut. Czerwoną fasolę i kukurydzę odsączyć. Obraną cebulę pokroić na cienkie plasterki. Ze sparzonego pomidora zdjąć skórkę i pokroić na plasterki. Umyte owoce ubrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki. Zioła posiekać a rodzynki umyć i odsączyć z wody.

Przygotowanie sosu: połączyć sok z cytryny, sól, pieprz i oliwę. Składniki utrzeć bardzo dokładnie.

Reklama

Rozgrzać masło. Usmażyć na niem rodzynki. Ostudzić i dodać do zimnego ryżu. Połączyć ryż z fasolą, kukurydzą i owocami. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Przez godzinę ochłodzić w lodówce. Przed podaniem lekko posypać ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama