Sałatka z dzikiego ryżu i tofu

Opublikowano: 29.03.2008, 20:52
Reklama
Składniki:
2 szklanki dzikiego ryżu (ewentualnie brązowego),
20 dag twardego tofu,
1 czerwona cebula,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 marchewka,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki octu winnego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 łyżka soku z cytryny,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Ryż namoczyć na noc w zimnej wodzie i pozostawić w lodówce. Odsączyć i gotować z czosnkiem 15-20 minut (zdjąć z ognia zanim ziarna popękają). Odstawić do ostygnięcia. Cebulę, paprykę i tofu pokroić w kostkę. Zmieszać z ryżem. Ocet, oliwę, sok z cytryny, musztardę i szczyptę pieprzu zmieszać aby powstał sos. Polać nim danie, posypać startą marchewką.
Reklama
Reklama
Reklama