Reklama
Składniki:

1 bakłażan,
1/4 szklanki oleju,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki octu z czerwonego wina,
1/3 szklanki oliwy z oliwek,
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
koperek,
sól,
czarny pieprz,
1 czerwona papryka,
1 cebula, drobno posiekana.

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić bakłażana w kostkę, podsmażyć na oleju, aż będzie miękki. Odsączyć, W tym czasie zmiksować czosnek z oliwą, octem, natką, koperkiem i przyprawami. Przełożyć bakłażana do salaterki i polać sosem i dokładnie wymieszać. Opalić paprykę nad ogniem, aż skórka zrobi się czarna. Zdrapać skórkę, płucząc paprykę zimną wodą. Po obraniu przekroić ją na pół, pozbawić pestek i pokroić w duże kawałki. Posypać bakłażana papryką i cebulą.

Reklama
Reklama
Reklama