Sałatka wiosenna z jajkiem

Opublikowano: 23.03.2010, 09:53
Reklama
Składniki:
- 10 dag roszponki
- kalarepka
- ogórek
- 3 jajka
- pęczek rzodkiewek
- garść rzeżuchy
- strąk żółtej papryki
- endywia
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka oleju sezamowego
- sok z cytryny
- sól
- cukier
Reklama
Przygotowanie:
1. Roszponkę opłukać, osączyć. Ogórek i rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Kalarepkę obrać, pokroić w cienkie słupki. Paprykę pokroić w paski.
2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki.
3. Składniki sałatki przełożyć do salaterki, dodać garść rzeżuchy i listki endywii.
Reklama
4. Przygotować sos: do majonezu dodać olej sezamowy, dokładnie wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą soli i cukru. Sosem polać sałatkę.
Reklama
Reklama
Reklama