Składniki:
- 3 czerwone jabłka
- seler korzeniowy
- 2–3 łodygi selera naciowego
- 5 dag orzechów włoskich
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki rodzynek
- po 2 łyżki majonezu dekoracyjnego i jogurtu naturalnego
- listki sałaty
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ ze skórką pokrój w sporą kostkę. Natychmiast skrop jedną łyżeczką soku z cytryny.
2. Obierz seler korzeniowy i pokrój na zapałkę (ewentualnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach). Skrop resztą soku z cytryny. Oczyść seler naciowy, łodygi pokrój w plasterki, a listki zostaw do dekoracji.
Posiekaj orzechy.
3. Oba rodzaje selera wymieszaj z jabłkami i rodzynkami. Dodaj rozdrobnione orzechy.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Sosem polej sałatkę, wymieszaj. Przełóż do salaterki wyłożonej listkami sałaty. Udekoruj listkami selera naciowego.