Reklama
Składniki:

- 2 duże jabłka
- mały seler (korzeń)
- 2 łodygi selera naciowego
- 5 dag orzechów włoskich
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 3 łyżki majonezu

Reklama
Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, można obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazdka nasienne. Pokroić na grubsze plasterki lub w sporą kostkę, skropić połową soku z cytryny, by nie ściemniały. Seler umyć, obrać, pokroić w słupki, zblanszować w lekko zakwaszonym wrzątku, osączyć, ostudzić (obrany seler można też zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i skropić sokiem z cytryny, by zachował jasną barwę). Łodygi selera naciowego oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki, orzechy włoskie przebrać, grubo posiekać. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, połączyć z majonezem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama