Reklama
Składniki:

- główka sałaty rzymskiej
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 3 pędy selera naciowego
- pęczek bazylii
- 3 strąki różnokolorowej papryki
- 10 dag cieniutkich plasterków ostrego salami lub podsuszanej kiełbasy paprykowej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sos tabasco
- 4 łyżki oliwy
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz, cukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Sałatę opłucz, osusz, porwij na małe kawałki. Oczyść strąki papryki i pokrój w cienkie paseczki. Pomidorki potnij na połówki. Opłucz bazylię, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Oczyść pędy selera naciowego, pokrój w plasterki.

2. Przygotuj sos: 2 łyżki octu balsamicznego utrzyj z odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodaj kilka kropelek tabasco oraz zioła prowansalskie. Wymieszaj z oliwą.

3. W dużej salaterce wymieszaj sałatę z pomidorkami, papryką i selerem naciowym oraz listkami bazylii, skrop przygotowanym sosem. Sałatkę obłóż zwiniętymi w różyczki plasterkami salami.

Reklama

4. Resztę sosu ustaw w sosjerce obok miski z sałatką. Sos możesz wzbogacić, dodając posiekaną cebulkę lub roztarty ząbek czosnku oraz łyżeczkę mielonego parmezanu.

Reklama
Reklama
Reklama