Reklama

Orzeźwiająca sałatka z pikantką nutką

Reklama

Przygotowanie 25 min * 1 porcja – ok. 100 kcal

Składniki na 2 porcje:
- 1 dojrzały melon (miodowy lub kantalupa)
- 1 gruszka
- 1 awokado
- pół cytryny
- 1 pomidor
- listki świeżej mięty
- kawałek ostrej suszonej papryczki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Melon dokładnie umyj, wytrzyj. Przetnij na pół, tak by powstały dwie miseczki. Z każdej wydrąż środek z nasionkami, brzegi ozdobnie ponacinaj.

2. Gruszkę umyj, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdka nasienne, pokrój na dość cienkie plasterki.

3. Pomidora umyj, potnij na plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Usuń stwardniałe części.

4. Awokado umyj, obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniało).

5. Pokrojone składniki sałatki wymieszaj z listkami mięty, przypraw solą i pieprzem. Oprósz drobno posiekaną papryczką. Przełóż do miseczek z melona.

Reklama

Sałatkowy zawrót głowy - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama