Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 4 kg zielonych ogórków,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 główka czosnku,
Reklama
Przygotowanie:

Sałatka szwedzka uratuje twoje burgery, zapiekanki, obiady mięsne czy bezmięsne. To jeden z najbardziej skutecznych, smacznych i tradycyjnych sposobów marynowania warzyw.

  1. Ogórki umyj i pokrój w plasterki. Nie obieraj ich przed szatkowaniem.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Czosnek obierz i pokrój w ćwiartki. Wymieszaj składniki.
  5. Sól, pieprz, cukier, ocet, olej i cukier dodaj do warzyw i wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny, by składniki się przegryzły.
  6. Następnie ugniatającym ruchem wkładaj ogórki do słoików i ustawiaj w garnku z grubym dnem. Pasteryzuj 15 minut od momentu zagotowania się wody.
  7. Słoiki obróć do góry dnem.
Reklama

Przeczytaj też: Odchudzające sałatki, które weźmiesz na wynosWyrazista sałatka z pora i jabłkaTradycyjny przepis na sałatkę jarzynową

Reklama
Reklama
Reklama