Sałatka rzymska z ciabattą

Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 4 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 żółta papryka
- 1–2 średnie cebule dymki ze szczypiorem
- 1 ciabatta lub pszenna bułka
Na winegret:
- 8–10 łyżek oliwy ziołowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ew. gałązki tymianku do dekoracji
Przygotowanie:
1. Liście sałaty rzymskiej opłucz w zimnej wodzie każdy osobno. Następnie dokładnie odsącz, rozkładając na papierowym ręczniku albo odwiruj w suszarce do sałaty. Większe liście porozrywaj na kawałki, mniejsze zostaw w całości.
2. Pomidory umyj i pokrój na cząstki. Ogórek umyj i osusz. Nie obieraj. Pokrój go w niezbyt małą kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj razem ze szczypiorem. Bułkę pokrój na kromki, a następnie w kostkę.
3. Przygotuj sos winegret: połącz oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.
4. Składniki sałatki włóż do miski. Przed podaniem sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem, wymieszaj i od razu podawaj.