Reklama
Składniki:

- 80 dag młodych ziemniaków
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego majeranku
- 2 łyżki octu winnego jabłkowego
- 4 łyżki oliwy
- 4 pomidory
- 4 jajka na twardo
- 4–5 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, zalej posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach. odcedź, przelej zimną wodą i jeszcze ciepłe obierz z łupinek. Obrane odstaw do ostygnięcia. Kiedy będą już lekko ciepłe pokrój w drobną kostkę.

2. Cebulę obierz z łusek, posiekaj w drobną kostkę, sparz wrzątkiem na sicie, osącz i ostudź. Pokrojone w kostkę ziemniaki wymieszaj z cebulą. posyp ziołami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Lekko wymieszaj. Oliwę wymieszaj z octem winnym i dopraw zmiażdżonym czosnkiem. tym sosem polej sałatkę.

Reklama

3. Gotową sałatkę wyłóż na środek okrągłego półmiska. Wokół ułóż krąg z ugotowanych na twardo jajek i pokrojonych w plastry pomidorów. Na koniec całość posyp oliwkami.

Reklama
Reklama
Reklama