Sałatka nicejska – z tuńczykiem

Składniki:
- 8 małych ziemniaków
- 20 dag mrożonej fasolki szparagowej
- 2 małe czerwone cebule
-10 dag pomidorków koktajlowych
- 6 jajek lpuszka tuńczyka w kawałkach w oleju (ok. 18 dag)
- 20 czarnych oliwek
Sos:
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka octu balsamicznego
- 6 łyżek oliwy
- sok z połowy cytryny
- mały ząbek czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę. Fasolkę ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, osączyć, ostudzić.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół.
3. Oliwę wymieszać z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i musztardą, octem, sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
4. Sosem zalać ziemniaki, fasolkę, pomidorki, cebulkę i oliwki. Obłożyć tuńczykiem i ćwiartkami jajek.