Reklama

Przygotowanie: 15 min

Reklama

Składniki na 4–6 porcji:
- 30 dag szpinakowych wstążek
- 10 dag salami
- 10 dag kabanosów
- 5–6 połówek suszonych pomidorów z oliwy

Na sos:
- 60 ml oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania, Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al dente.
Po odcedzeniu osącz na sitku.

2. Salami pokrój na paseczki. Kabanosy – na kawałki na jeden kęs. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na kawałki. Dodaj do ugotowanego makaronu.

3. Przyrządź sos: oliwę, sos sojowy, miód i roztarty czosnek dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj musztardę. Lekko wymieszaj, żeby ziarna pozostały w całości. Polej sałatkę.

Reklama

Smaczne przepisy na pyszne sałatki - forum >>

Reklama
Reklama
Reklama