Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 40 dag makaronu rurki karbowanego
  • czerwona cebula
  • mały por
  • pół słoiczka marynowanej papryki
  • kilka gałązek tymianku
  • 3–4 łyżki zielonych oliwek
  • 2–3 ząbki czosnku
  • biały ocet winny
  • oliwa
  • sól, pieprz, cukier
Reklama
Przygotowanie:
  1. Makaron wsyp do posolonego wrzątku, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą, dobrze osącz, ostudź.
  2. Por obierz z uszkodzonych liści, pokrój w cienkie talarki, ułóż na sicie, przelej wrzątkiem. Cebulę obierz, rozetnij na pół i pokrój w cienkie talarki. Osącz z zalewy paprykę, pokrój w paseczki.
  3. 2 łyżki octu winnego wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz listkami tymianku. Utrzyj z odrobiną soli i pieprzu, dodaj 3–4 łyżki oliwy.
  4. Makaron wymieszaj z cebulą, porem, papryką i oliwkami. Polej przygotowanym sosem. Sałatkę ewentualnie udekoruj gałązką tymianku.
Reklama
Reklama
Reklama