Sałatka makaronowa z papryką - przepis, składniki i przygotowanie
Z dodatkiem fety. Świetna na kolację lub lunch do pracy!

Opublikowano: 29.09.2016, 11:57
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 30 dag makaronu np. świderki, kokardki
- 2 czerwone cebule
- 2 czerwone papryki
- duża żółta papryka
- 15 czarnych oliwek
- opakowanie (20 dag) fety w kosteczkach
- duża garść listków bazylii
Reklama
Sos do sałatki:
- 8 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 małe ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Jeśli masz ochotę na coś konkretniejszego, ale niekoniecznie od razu na danie obiadowe, przygotuj tę smakowitą i łatwą sałatkę z makaronem, chrupiącą papryką, intensywnym w smaku serem feta i pachnącą bazylią.
Reklama
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Odlej, przelej zimną wodą, osącz.
- Warzywa obierz, oczyść.
Sałatka z makaronu i szynki - Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki.
- Oliwki przekrój na pół.
- Fetę osącz z zalewy.
- W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. .
Sałatka makaronowa z porem - Składniki sosu wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę w misce.
- Wymieszaj i podawaj po 15 minutach.
Reklama
Reklama
Reklama