Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 30 dag makaronu np. świderki, kokardki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 czerwone papryki
  • duża żółta papryka
  • 15 czarnych oliwek
  • opakowanie (20 dag) fety w kosteczkach
  • duża garść listków bazylii
Reklama

Sos do sałatki:

  • 8 łyżek oliwy extra vergine
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:

Jeśli masz ochotę na coś konkretniejszego, ale niekoniecznie od razu na danie obiadowe, przygotuj tę smakowitą i łatwą sałatkę z makaronem, chrupiącą papryką, intensywnym w smaku serem feta i pachnącą bazylią.

Reklama
  1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. Odlej, przelej zimną wodą, osącz.
  3. Warzywa obierz, oczyść.
    Sałatka z makaronu i szynki
  4. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki, a papryki w paseczki.
  5. Oliwki przekrój na pół.
  6. Fetę osącz z zalewy.
  7. W dużej misce wymieszaj makaron z paprykami, cebulą, serem, oliwkami oraz listkami bazylii. .
    Sałatka makaronowa z porem
  8. Składniki sosu wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i polej nim sałatkę w misce.
  9. Wymieszaj i podawaj po 15 minutach.
Reklama
Reklama
Reklama