Reklama
Składniki:

- 20 dag fety
- 25 dag szynki gotowanej (w jednym kawałku)
- biała cebula średniej wielkości
- seler naciowy
- 1/3 szkl. bulionu
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 3 różnokolorowe strąki papryki
- 4 łyżki oleju
- ocet winny
- łyżeczka listków tymianku
- ziarenka czerwonego pieprzu
- sól, pieprz czarny
- ew. gałązki tymianku do dekoracji

Reklama
Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w talarki. Oczyść seler, pokrój w plastry, razem z cebulą zeszklij na oleju. Zalej bulionem, zagotuj, zestaw z ognia. Wymieszaj z 2–3 łyżkami octu winnego. Dopraw tymiankiem, solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Ostudź.

2. Fetę pokrój w drobną kosteczkę, szynkę w słupki. Oczyść i potnij w paseczki paprykę, a umyte pomidorki na połówki.

3. Przygotowane składniki włóż do ostudzonego sosu z cebulą i selerem naciowym. Wymieszaj. Sałatkę oprósz pokruszonymi ziarenkami czerwonego pieprzu. Ewentualnie udekoruj gałązkami świeżego tymianku. Podawaj jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem na dodatek.

Reklama

4. Zamiast słonego sera feta możesz do sałatki dodać łagodniejszy bundz krowi lub owczy, a jeśli lubisz – tofu.

Reklama
Reklama
Reklama