Składniki:
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czarnej
- puszka fasoli czarne oczko
- 2–3 dymki
- 2 pomidory
- 30 dag żółtego sera
- pół pęczka natki
- 2 łyżeczki musztardy ziarnistej
- sól, świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
- ocet winny biały
- olej
- 2–3 łyżki bulionu z kostki
Przygotowanie:
1. Odetnij szczypior od dymki, pozostaw do dekoracji, cebulki posiekaj, zalej sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na 15 minut do lodówki.
2. W tym czasie osącz z zalewy kukurydzę. Oba rodzaje fasoli przełóż z puszki na sitko, przepłucz, pozostaw, aby ociekła. Pomidory pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobną kosteczkę. Ser pokrój w kostkę lub słupki.
3. Osącz cebulę z zalewy, dodaj do kukurydzy. Dołóż fasolę i pomidory oraz ser.
4. 2 łyżki octu winnego utrzyj z odrobiną soli i pieprzu oraz musztardą. Dodaj 4 łyżki oleju oraz bulion. Na koniec do sosu dosyp posiekaną natkę i polej sałatkę. Udekoruj odłożonym szczypiorem dymki.