Reklama
Składniki:

- 3/4 szklanki długoziarnistego ryżu
- filet z piersi kurczaka
- 10 plasterków polędwicy sopockiej
- 3 średnie ogórki kiszone
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 czubate łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta soli
- 2–3 łyżki oliwy

Reklama

Sos:
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki curry w proszku
- pieprz

Przygotowanie:

1. Ryż ugotować w dużej ilości wody z przyprawą uniwersalną. Osączyć na sicie. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, wymieszać z posiekanym czosnkiem, solą i słodką papryką. Usmażyć na oliwie, przestudzić.

2. Paprykę oczyścić, pokroić w paski, ogórki w cienkie plasterki. Polędwicę pokroić w szerokie paski. Koperek posiekać. Składniki na sałatkę wymieszać.

Reklama

3. Majonez wymieszać z curry, doprawić do smaku pieprzem, odstawić na kilka minut do lodówki. Polać sałatkę i podawać.

Reklama
Reklama
Reklama