Sałatka Colesław z rodzynkami

Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- cebula
- 2 jabłka
- 10 dag rodzynek
- 3 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- łyżka miodu
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj.
2. Jabłka pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ ze skórką pokrój w cienkie plasterki.
3. Przygotuj sos: majonez utrzyj ze śmietaną, miodem i octem. Sos dopraw solą i pieprzem. Ewentualnie możesz dodać odrobinę cukru pudru.
4. Do sosu włóż kapustę, marchewkę, cebulę, jabłka i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę wstaw do lodówki i podawaj dopiero po kilku godzinach, gdy smaki składników dobrze się przegryzą, a cała sałatka będzie mocno ochłodzona.