Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1/2 główki białej kapusty,
  • 1/3 cebuli,
  • 1 marchewka,
Reklama

Sos do sałatki Colesław:

  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1/2 łyżki octu winnego,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu lub 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • pół pęczka natki do ozdoby.
Przygotowanie:

Sałatka Colesław składa się z 3 podstawowych składników: kapusty białej, marchewki i cebuli. Zawsze masz je w domu, dlatego ta surówka to mistrzostwo smaku, prostoty i praktycznego podejścia do gotowania.

Surówki do obiadu są orzeźwiające w smaku i świetnie komponują z mięsem i ziemniakami czy kaszą. Sałatkę Colesław można też urozmaicić, dodając żurawinę czy rodzynki. Jeśli nie masz kapusty białej, możesz wykorzystać... kalafiora (koniecznie w wersji na surowo).

  1. Kapustę obierz ze zbędnych liści, wykrój głąb i poszatkuj w cienkie paski lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do miski.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich lub grubych oczkach. Przełóż do miski.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Dodaj do warzyw.
  4. Przygotuj sos do sałatki Colesław: wymieszaj ocet, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
  5. Dodaj do warzyw i wymieszaj całą sałatkę Colesław.
  6. Opcjonalnie obsyp natką pietruszki.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na surówki: Pyszna i prosta surówka z selera i jabłkaSurówka do obiadu - 5 przepisówZdrowa surówka z białej kapusty

Reklama
Reklama
Reklama