Reklama
Składniki:

- 1 brokuł (30 dag)
- 1 słoik marynowanych boczniaków
- 8–10 marynowanych śliwek
- 5–6 łyżek zielonego groszku konserwowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2–3 ząbki czosnku
- 2–3 łyżki majonezu
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- sos sojowy
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Brokuły umyj, osącz i podziel na różyczki. Włóż do wrzątku, tak by były tylko zakryte. Wkrusz kostkę bulionową. Gotuj 5–6 minut, następnie osącz na sitku i lekko przestudź. Przełóż do miski.

2. Boczniaki wyjmij z marynaty, osącz. Większe grzyby pokrój na małe kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Przełóż do miski z ugotowanym brokułem. Dołóż pokrojone na ćwiartki marynowane śliwki, groszek konserwowy i pokrojony na plasterki seler naciowy. Wszystkie składniki sałatki delikatnie wymieszaj.

Reklama

3. Jogurt wymieszaj z majonezem. Dopraw do smaku sosem sojowym, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem na stół, żeby wyglądała apetycznie i świeżo.

Reklama
Reklama
Reklama