Reklama
Składniki:

- pół dojrzałego arbuza
- duża czerwona cebula
- opakowanie sera feta
- pęczek mięty
- 2 ogórki wężowe średniej wielkości
- 4–5 łyżek soku z cytryny
- 2–3 łyżki płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowego)
- świeżo zmielony czarny pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Z arbuza odrzuć pestki. Specjalną łyżeczką wytnij kulki miąższu lub odetnij miąższ od skóry i pokrój go w większą kostkę.

2. Fetę osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Obierz cebulę, potnij w cienkie plasterki, podziel na pojedyncze kółeczka, ułóż
na sicie i przelej wrzątkiem (po tym zabiegu cebula będzie łagodniejsza i łatwiejsza do strawienia. Innym sposobem na złagodzenie jej smaku jest półgodzinne marynowanie w świeżo wyciśniętym soku z cytryny). Ostudź.

3. Umyte ogórki rozetnij wzdłuż na połówki, łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, następnie pokrój ogórki w grube plastry. Opłucz miętę, listki poodrywaj od gałązek, posiekaj.

4. Miętę wymieszaj z fetą. Dodaj do arbuza. Dołóż plasterki cebuli i ogórki.

Reklama

5. Sok z cytryny wymieszaj z miodem. Tym sosem polej sałatkę. Oprósz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Udekoruj gałązką mięty i podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama