Składniki:
- 1/2 arbuza
- 2 ogórki
- 1 czerwona cebula
- 20 dag sera feta
- 1 łyżka posiekanej mięty
- grubo mielony pieprz cytrynowy
Na sos:
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 1 łyżka białego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- skórka otarta z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Z arbuza wydrąż kulki miąższu. Możesz do tego użyć specjalnej okrągłej łyżeczki do wycinania kulek z owoców.
2. Ogórki umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Jeżeli są duże, możesz z nich usunąć pestki. Młode małe ogórki kroimy w całości. Najlepsze są sałatkowe.
3. Cebulę obierz z łusek i opłucz pod zimną wodą. Ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki. Następnie porozdzielaj je na pojedyncze pierścienie.
4. Przyrządź sos winegret: wino wymieszaj z octem balsamicznym. Dodaj miód i skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj.
5. Składniki przełóż do salaterki. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę. Lekko wymieszaj. Sałatkę polej sosem, posyp posiekaną miętą i pieprzem cytrynowym.