Reklama
Składniki:

- główka sałaty karbowanej lub masłowej
- opakowanie rukoli
- 20 dag szynki drobiowej w cienkich plasterkach
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 6–8 kromek bułki wrocławskiej
- po 2 łyżki pestek słonecznika i dyni
- łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z dużej cytryny
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kromki czerstwej bułki pokrój w kostkę, rozsyp na blasze razem z pestkami słonecznika, dyni i sezamem. Skrop 2 łyżkami oleju. Upiecz na złoto w temp. 200 st. Ostudź.

2. Przyrządź sos: resztę oleju słonecznikowego wymieszaj z olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dopraw pieprzem i czosnkiem.

Reklama

3. Liście sałat opłucz, osusz. Większe liście porwij na kawałki. Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Plasterki szynki pokrój na paski. Sałatę ułóż w salaterce. Dodaj pomidorki i szynkę. Skrop przygotowanym sosem. Posyp grzankami i uprażonymi pestkami, lekko wymieszaj i podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama