Reklama
Składniki:
  • sałata lodowa
  • jajka na twardo
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • ogórek sałatkowy
  • 10 dag czarnych oliwek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
Reklama

Winegret:

  • 8 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Reklama
  1. Sałatę oczyść, porwij na kawałki. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na połówki. Ogórek umyj, pokrój w plasterki. Oliwki osącz z zalewy. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Jajka na twardo obierz, pokrój w ćwiartki.
  2. Na winegret: wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny. Dopraw czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  3. Składniki sałatki włóż do miski, polej sosem winegret. Posyp posiekanym szczypiorkiem, wymieszaj.
Reklama
Reklama
Reklama