Reklama
Składniki:

- szklanka ryżu ugotowanego na sypko
- po szklance czerwonej i zielonej soczewicy ugotowanej w bulionie
- mały por
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 4 kawałki marynowanej papryki

Reklama

Sos:
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka skoncentrowanego soku jabłkowego (ale nie syropu do rozcieńczania wodą) lub łyżka startych słodkich jabłek
- ząbek czosnku
- łyżeczka papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion gorczycy (ewentualnie można zastąpić niewielką ilością łagodnej musztardy)
- 3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Ryż wymieszaj z soczewicą. Dodaj talarki pora oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Dołóż połówki pomidorków koktajlowych oraz plasterki oliwek.

2. Przygotuj sos: sok z cytryny wymieszaj z sokiem jabłkowym i solą. Połącz z oliwą, a następnie dopraw roztartym czosnkiem, gorczycą i papryką.

Reklama

3. Sałatkę polej przygotowanym sosem. Ponownie wymieszaj i od razu podawaj. Do sałatki możesze dodać posiekaną natkę.

Reklama
Reklama
Reklama