Reklama
Składniki:

- 4 pomidory podobnej wielkości
- niepełna szklanka ryżu ugotowanego na sypko
- 1/2 strąka żółtej papryki
- strączek ostrej papryczki
- usmażony pojedynczy filet z kurczaka
- natka i tymianek po 2 gałązki
- łyżka majonezu
- łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- czosnek granulowany
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Zetnij wierzchy pomidorów. Łyżeczką ostrożnie wyjmij środki. Pomidory ustaw do góry dnem, aby dobrze ociekły z soku.

2. W tym czasie drobno pokrój żółta paprykę, posiekaj chili (pamiętaj, aby ze strączka usunąć nasionka, gdyż to one są najbardziej piekące). Mięso pokrój w małą kostkę, a listki ziół posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj z ryżem.

3. Przygotuj sos: wymieszaj majonez ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. 3/4 sosu wymieszaj z sałatką.

Reklama

4. Sałatką napełnij wydrążone pomidory. Ustaw na półmisku. Każdą porcję dekoracyjnie polej pozostałym sosem, ewentualnie udekoruj świeżymi ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama