Pysznie smakuje i pomaga spalić oponkę. Ta sałatka pasuje nie tylko do grilla
Chcesz zjeść coś sycącego i naprawdę pysznego? Ta wysokobiałkowa sałatka z kurczakiem to hit spotkań w gronie przyjaciół. Jest pikantna, odżywcza i pełna chrupiących warzyw. Przyrządzisz ją przy okazji grilla, ale nie tylko. Koniecznie wypróbuj nasz sprawdzony przepis.

Oto przepis na wysokobiałkową, wyrazistą sałatkę z kurczakiem, która sprawdzi się zarówno jako danie do grilla, jak i samodzielny, pełnowartościowy posiłek – obiad, lunch lub kolacja. Soczyste mięso, chrupiące warzywa, świeże zioła i ostry sos tworzą kompozycję, której trudno się oprzeć. A białko? Jest tam, gdzie powinno – na pierwszym planie.
Jak przygotować wysokobiałkową sałatkę z kurczakiem?
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka (ok. 300–350 g),
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki kuminu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- sok z ½ limonki,
- sól i pieprz,
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski,
- 1 ogórek ze skórką, pokrojony w półplasterki,
- garść pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
- 1 awokado pokrojone w kostkę lub plasterki,
- 2 garście rukoli lub mieszanki sałat,
- świeża kolendra lub natka pietruszki,
- opcjonalnie: odrobina czerwonej cebuli w cienkich piórkach.
Dressing:
- 3 łyżki jogurtu greckiego (lub skyr),
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżeczka miodu,
- ½ łyżeczki ostrej papryki (lub kilka kropli sosu sriracha),
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zamarynuj kurczaka w mieszance oliwy, przypraw i soku z limonki. Odstaw na minimum 20 minut, a najlepiej na godzinę.
- Usmaż lub zgrilluj mięso z obu stron, aż będzie dobrze upieczone, ale soczyste. Pokrój w plastry lub paski.
- Wymieszaj składniki na dressing – ma być gęsty, kremowy i wyrazisty w smaku.
- W dużej misce połącz warzywa, rukolę i zioła. Dodaj ciepłego (lub zimnego) pokrojonego grillowanego kurczaka i awokado.
- Polej całość dressingiem i delikatnie wymieszaj. Możesz też polać sosem sałatkę dopiero na talerzu – danie wygląda efektowniej.

Sałatka z kurczakiem - wartości odżywcze
- białko: ok. 40–45 g,
- tłuszcze: ok. 20–25 g (w zależności od awokado),
- węglowodany: ok. 15–20 g,
- kalorie w 1 z 2 porcji: ok. 450–500 kcal.
Taka kaloryczność oznacza, że połowa sałatki stanowi dobry, sycący posiłek. Jeśli chcesz, aby sałatka była dodatkiem do dania głównego, np. steka z grilla, weź mniejszą porcję, zwłaszcza wtedy, starasz się ograniczać kaloryczność posiłków.
Z kolei cała sałatka to spory posiłek zawierający nawet 80-90 g białka, a więc idealny wysokobiałkowy obiad po treningu siłowym. Tym naje się nawet niemały mężczyzna!
Czytaj także:
- 4 fit przepisy na sałatkę z tuńczykiem
- Oto zalety wysokobiałkowych śniadań + przepisy
- Produkty wysokobiałkowe - wybieraj mądrze