Reklama
Składniki:

- 2 główki cykorii
- 10 dag ementalera
- 10 dag sera z niebieską pleśnią
- 10 dag sera z białą pleśnią
- 2 winne jabłka
- 30 dag winogron
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki oliwy
- łyżka oleju z orzechów włoskich
- 10 łyżek soku pomarańczowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka maku
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Na sos: wymieszaj oliwę, olej z orzechów włoskich, sok pomarańczowy i sok cytrynowy. Dodaj sól i szczyptę mielonego pieprzu do smaku.

2. Posiekane orzechy upraż na suchej patelni, ostudź. Sery pokrój w niewielką kostkę. Główki cykorii opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na paseczki. Owoce umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Z jabłek wykrój gniazda nasienne, pokrój w słupki. Winogrona przekrój na połówki, wyjmij pestki.

Reklama

3. Składniki sałatki włóż do miski, posyp uprażonymi orzechami, skrop sosem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Schłódź w lodówce, przełóż do szklanych pucharków. Posyp makiem i podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama