Pomarańczowa sałatka z wędzonym kurczakiem

Składniki:
- duże wędzone udko kurczaka
- 3 pomarańcze
- 2 czerwone jabłka
- duża bulwa kopru włoskiego (fenkuła)
- 3 kumkwaty
- 10 dag migdałów bez skórki
- ocet winny
- olej orzechowy
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Mięso kurczaka oddziel od kości, pokrój w drobną kosteczkę. Pomarańcze obierz ze skórki spomiędzy przezroczystych błonek wytnij fileciki miąższu.
2. Poodrywaj koperek od bulwy fenkuła. Bulwę poszatkuj, jak kapustę. Kumkwaty włóż na minutę do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój owoce w plasterki, skrop sokiem z cytryny.
3. Owoce wymieszaj z kurczakiem i fenkułem. Posiekaj koper fenkuła. 2 łyżki octu winnego utrzyj z solą i pieprzem, połącz z koprem i 3 łyżkami oleju. Sosem polej sałatkę.
4. Migdały upraż na złoto na patelni bez tłuszczu. Przestudź, posyp sałatkę.