Reklama
Składniki:

- po 2 żółte i czerwone papryki
- opakowanie sera feta
- 5–6 anchois
- 2–3 łyżki zielonych oliwek lub kaparów
- pęczek natki
- 2–3 gałązki tymianku
- biały ocet winny lub jeszcze lepiej balsamiczny
- oliwa
- 2 ząbki czosnku

Reklama
Przygotowanie:

1. Strąki papryki umyj, osusz. Włóż do nagrzanego piekarnika i opiekaj 20 minut w temperaturze 200 st. Wyjmij, przykryj ściereczką lub włóż do woreczka z grubszej folii i szczelnie zamknij. Pozostaw do ostygnięcia.

2. Fetę osącz z zalewy. Pokrój w drobną kosteczkę. Opłucz natkę oraz tymianek (możesz też dodać 2–3 gałązki trybuli), listki poodrywaj od gałązek, drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz serem feta (uważaj, aby podczas mieszania nie uszkodzić kosteczek sera).

Reklama

3. Zimną paprykę obierz ze skórki, oczyść z nasionek, pokrój na małe kawałki. Fantazyjnie
ułóż na półmisku. Paprykę posyp serem feta i oliwkami. Fileciki anchois pokrój wzdłuż na połówki, zwiń w małe roladki, ułóż na sałatce. Obficie skrop octem i oliwą, odstaw do lodówki na przynajmniej 30 minut. Podawaj z pieczywem najlepiej typu włoskiego.

Reklama
Reklama
Reklama