Reklama
Składniki:

- 30 dag piernika lub murzynka
- 20 dag jasnych winogron
- 2 kiwi
- jabłko
- szklanka czerwonych porzeczek
- 1/2 puszki ananasa
- sok z połowy pomarańczy
- 2–3 łyżki płynnego miodu
- mielony cynamon
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sok z 1/3 cytryny do skropienia jabłek

Reklama
Przygotowanie:

1. Ciasto pokrój w drobną kostkę, wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i na małym ogniu podgrzewaj, mieszając, aż się lekko upraży i przyrumieni. Uważaj, aby ciasto się nie przypaliło. Zestaw z ognia, ostudź.

2. Winogrona poodrywaj od gałązek, pokrój na połówki. Obierz kiwi, potnij na półplasterki. Ananasy osącz z zalewy, drobno pokrój. Jabłko rozetnij na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a miąższ ze skórką pokrój w cienkie plasterki. Natychmiast skrop sokiem z cytryny, aby nie pociemniały.

3. Sok z pomarańczy wymieszaj z miodem oraz 2–3 łyżkami zalewy z ananasa. Dopraw do smaku cynamonem i gałką muszkatołową.

Reklama

4. Wszystkie przygotowane owoce wymieszaj z porzeczkami, zalej przygotowanym sosem i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem sałatkę posyp piernikiem.

Reklama
Reklama
Reklama