Reklama
Składniki:

2 gruszki,
2 brzoskwinie
2 jabłka
4 morele,
100 dag śliwek,
4 łyżki bialego wytrawnego wina.
Sos:
200 ml bialego wytrawnego wina,
1 łyżka oliwy,
1 łyżka musztardy,
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1,5 łyżeczki cukru pudru.

Reklama
Przygotowanie:

Obrane gruszki i jabłka pokroić na ósemki i skropić 4 łyżkami wina. Brzoskwinie pokroić na ćwiartki a morele na połówki. Z czereśni lub śliwek pozbyć się pestek. Wszystkie owoce połączyć.

Przygotować sos: Musztardę połączyć z: winem, oliwą, cukrem pudrem, skórką z cytryny i gałką muszkatołową.

Reklama

Wymieszane owoce polać sosem i wstawić do lodówki na godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama