Reklama
Składniki:

- 30 dag makaronu świderki
- po strączku czerwonej i zielonej papryki
- 2 mandarynki
- 5 dag rodzynek
- 2 cebulki dymki
- 4 gałązki natki
- płatki suszonej papryczki chili
- 20 dag jogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
- oliwa

Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Wymieszaj z łyżeczką oliwy, aby się nie posklejał.

2. Oczyść strączki papryki, pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj dymkę oraz połowę natki. Obierz mandarynki. Podziel na małe cząstki.

3. Ostudzony makaron wymieszaj z dymką, natką, mandarynkami i papryką.

4. Jogurt naturalny dopraw solą, pieprzem i płatkami chili oraz sokiem z cytryny (a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętym z pomarańczy) i cukrem. Sosem polej sałatkę. Posyp rodzynkami, oprósz grubo mielonym pieprzem. Gotową sałatkę udekoruj pozostałą natką.

Reklama

5. Jako dodatek do sałatki zamiast rodzynek możesz stosować suszoną żurawinę, jest mniej słodka, lekko kwaśna i nadaje potrawom orzeźwiającego smaku. Ciekawy, egzotyczny smak zyska sałatka, jeśli posypiesz ją kandyzowanym ananasem.

Reklama
Reklama
Reklama