Reklama

Kolorowo i dietetycznie
Aby poczuć się lekko i świeżo możemy wybrać lekką dietetyczną sałatkę, bez dodatku majonezu czy śmietany. Potrzebne nam będą tylko:

Reklama
  • sałata
  • 2 pomidory
  • papryka
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa

Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pomidory pokrojone w ósemki, paprykę posiekaną w kostkę. Następnie skrapiamy wszystko odrobiną oleju, dodajemy drobno posikany czosnek, sól, pieprz i świeże zioła.
Zobacz także: Kiełki w wiosennym menu
Kolorowo i pożywnie
Zdrowa i sycąca sałatka może być podstawą posiłku każdego, kto o siebie dba. Najprostszym sposobem jest sałatka makaronowa.

  • makaron
  • jajko
  • kukurydza
  • ser feta
  • świeże warzywa, np. pomidor, ogórek lub papryka
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Do ugotowanego makarony wrzucamy jajko na twardo pokrojone w kostkę, kukurydzę z puszki, pokruszony ser feta, pokrojone na części kolorowe warzywa. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy.
Kolorowo i oryginalnie
Jako idealna przystawka nadaje się kolorowa sałatka ze świeżych warzyw zawinięta w tortillę. Potrzebne są do tego:

  • mała kapusta pekińska
  • rukola
  • papryka
  • szczypiorek
  • pomidor
  • koperek
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • 6 placków tortilla

Kapustę myjemy i drobno kroimy. Dodajemy rukolę, paprykę pokrojoną w kostkę i posiekane koperek i szczypiorek. Jogurt łączymy z drobno posiekanym czosnkiem. Placki tortilla smarujemy jogurtem z czosnkiem, nakładamy pomidora pokrojonego w plastry, na to kładziemy sałatkę i zawijamy tortillę. Można związać tortillę długim szczypiorkiem.
Zobacz także: Zioła do wyhodowania w domu
Rzodkiewka - kolorowy symbol wiosny
Marzec to miesiąc, w którym nie tylko zaczyna się wiosna, ale także rozpoczyna się sezon na rzodkiewki. Oto nasza propozycja na kolorową sałatkę z rzodkiewką.

  • sałata lodowa
  • pęczek rzodkiewek
  • pomidor
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 dag pieczarek
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz, cukier.
Reklama

Sałatę i pieczarki kroimy w paski. Pomidory i rzodkiewki kroimy w półplasterki. Łodygi selera siekamy na drobne kawałki. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Z oliwy, octu, i przypraw przygotowujemy sos, którym polewamy sałatkę.
Zobacz także: Sałatki wiosenne

Reklama
Reklama
Reklama