Reklama
Składniki:

- 2 duże ogórki wężowe
- 25 dag twarożku śmietankowego lub tłustego twarogu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (18-proc.)
- szalotka
- pęczek rzodkiewek
- 2 łyżeczki marynowanego pieprzu
- sól
- świeżo mielony pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Specjalnym radełkiem zdejmij z ogórków skórkę, aby powstały pasiaste rowki. Następnie każdy ogórek pokrój na 4 w miarę równe kawałki. Z kawałków wydrąż środki (ale nie na wylot, musi pozostać spód).

2. Wyjęte środki ogórków drobno posiekaj, lekko posól i odstaw, aż puszczą sok, następnie dobrze je odciśnij. Rzodkiewki oczyść, umyj, zetrzyj na drobnej tarce.

3. Twarożek zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ogórki, rzodkiewkę, posiekaną szalotkę i marynowany pieprz. Posól, oprósz świeżo mielonym pieprzem, dobrze wymieszaj.

Reklama

4. Porcjami przygotowanej sałatki twarożkowej nadziej ogórkowe tuby. Udekoruj według uznania, zaraz podawaj.

Reklama
Reklama
Reklama