Kalafiorowa sałatka z groszkiem

Składniki:
- puszka groszku
- opakowanie mrożonych kalafiorów
- 30–40 dag plasterków boczku wędzonego
- mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 2–3 łyżki octu winnego
- niepełna szklanka bulionu z kostki
- ząbek czosnku
- 3–4 gałązki mięty
- cukier
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Nierozmrożone kalafiory wrzuć do posolonego wrzątku. Ugotuj. Odcedź. Przestudź.
2. Posiekaj cebulę. Plasterki boczku pokrój w paski. Na oleju wysmaż boczek na chrupko. Wyjmij, a w tłuszczu po smażeniu zeszklij cebulę. Oprósz cukrem (łyżeczką), a kiedy się skarmelizuje, wlej ocet i bulion. Sos zagotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą i pieprzem. Przestudź i dodaj posiekaną miętę oraz roztarty czosnek.
3. Osącz groszek z zalewy. Wsyp do kalafiora. Do sałatki dodaj boczek, polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Udekoruj listkami mięty.
4. Tę sałatkę możesz podawać letnią. Wspaniale smakuje też polana majonezem wymieszanym z odrobiną musztardy i gęstej kwaśnej śmietany.