Reklama
Składniki:

- garść listków sałaty dębolistnej i rukoli
- seler naciowy
- 6 jajeczek przepiórczych
- 15 dag sera z pleśnią, np. rokpol
- 15 dag boczku surowego wędzonego
- bułka
- oliwa
- ocet winny
- sól, pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Jajeczka przepiórcze ugotować na półtwardo (ok. 3 minuty). Przelać zimną wodą, ostudzić. Obrać ze skorupek – najlepiej jest to robić pod strumieniem wody, wtedy będą łatwiej odchodzić.

2. Bułkę pokroić na cienkie kromki, a następnie na kwadraciki. Boczek pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy, podsmażyć boczek, zdjąć. Na ten sam tłuszcz wrzucić bułkę, usmażyć na złoty kolor.

Reklama

3. Sałaty opłukać, osuszyć. Seler naciowy umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Sałaty
i seler przełożyć do salaterki, skropić octem i oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać podsmażony boczek, grzanki i wkruszyć ser pleśniowy, wymieszać. Przełożyć po porcji sałatki na talerze. Do każdej dodać po 3 przepiórcze jajeczka, przyprawić.

Reklama
Reklama
Reklama