Reklama
Składniki:

- puszka tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
- puszka białej fasoli
- czerwona cebula
- duży ogórek wężowy
- 20–30 dag pomidorków czereśniowych
- pęczek natki
- 3–4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, cukier

Reklama
Przygotowanie:

1. Fasolę z puszki przełóż na sitko, przepłucz, pozostaw, aby ociekła.

2. W tym czasie cebulę obierz, pokrój na połówki, a te wzdłuż w cienkie plasterki. Ułóż je na sicie i przelej wrzątkiem. Osącz, przestudź.

3. Pomidorki pokrój na połówki. Ogórek umyj, pokrój wzdłuż na ćwiartki, a te w plasterki. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij.

4. Natkę opłucz, posiekaj. 2 łyżki soku z cytryny, wymieszaj z 2 łyżkami wody oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodaj roztarty czosnek oraz posiekaną natkę. Na koniec sos połącz z oliwą i ewentualnie ponownie dopraw.

Reklama

5. Fasolę wymieszaj z cebulą, tuńczykiem, ogórkami i pomidorami. Zalej przygotowanym sosem. Sałatkę ostrożnie wymieszaj i zaraz podawaj. Serwuj ze świeżym pieczywem.

Reklama
Reklama
Reklama