Reklama
Składniki:

- kikla rodzajów sałaty, np. rzymska, masłowa, karbowana
- rukola
- kilka pomidorów cherry
- kawałek parmezanu
- 2-3 łyżki czarnych oliwek
- kilka plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

Sałatę opłukać, osączyć, przełożyć do salaterki. Pomidorki umyć, położyć na rozgrzanej patelni teflonowej (nie dodawać tłuszczu!) i prażyć je do czasu, aż popęka ich skórka. Ocet balsamiczny wymieszać z miodem i oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Na sałacie położyć pomidorki, plasterki prosciutto i oliwki. Polać przygotowanym sosem, posypać wiórkami z parmezanu.

Reklama
Reklama
Reklama