Reklama

Smażona ryba w occie nie może obejść się bez dobrej zalewy octowej. Zalewa octowa do ryb to bowiem najlepszy sposób na jej zakonserwowanie. Zalewę octową stosuje się także do ogórków i grzybów. Proporcje octu i wody w zalewie octowej mogą być różne, nie zapomnij również o dodatku soli i cukru.

Reklama

Spis treści:

  1. Zalewa octowa do ryb
  2. Zalewa octowa do grzybów
  3. Zalewa octowa do ogórków

Zalewa octowa do ryb: przepis

Ryba w occie to przekąska, którą zrobisz w 20 minut. Zalewa octowa sprawdzi się do przygotowania niemal każdego gatunku ryby, zarówno w całości, jak i kawałkach. Możesz w ten sposób zrobić przekąskę, która będzie doskonała do zjedzenia na bieżąco, a także do zapasteryzowania i zachowania na później.

Zalewa octowa do ryb sprawdza się także doskonale do marynowania filetów, które następnie obsmażysz lub upieczesz czy ugrillujesz.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżki soli,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka. Wszystkie składniki umieść w garnku.
  2. Zagotuj zalewę octową z przyprawami, a następnie wrzącym płynem zalewaj rybę w słoikach.
  3. Słoiki szczelnie zakręć i odstaw.
fot. Zalewa octowa do ryb/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Jak zrobić zalewę octową do grzybów?

Grzyby w zalewie octowej to prawdziwy klasyk, szczególnie w sezonie świątecznym. Marynowane grzybki mają idealny, kwaskowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do jesienno-zimowych potraw, a także przekąska do tzw. śledzika.

Zalewa octowa do grzybów będzie bardziej kwaśna, jeśli zwiększysz ilość octu w stosunku do wody. Jeśli potrzebujesz przygotować jej więcej, odpowiednio zwiększ objętość płynów i ilość dodatków z przepisu, zachowuj jednak proporcje.

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 4 cebule,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z octem zagotuj z przyprawami, następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę cebulę.
  2. Gorącą zalewą octową zalej grzyby w słoikach i szczelnie zakręć.
  3. Nie ma potrzeby dodatkowej pasteryzacji, wystarczy postawić słoiki na głowie do wystygnięcia.
fot. Jak zrobić zalewę octową do grzybów/Adobe Stock, Irina

Przepis na zalewę octową do ogórków

Ogórki w zalewie octowej są świetną przekąską oraz dodatkiem do potraw obiadowych czy sałatek. Świetnie sprawdzą się także przy okazji imprez i spotkań rodzinnych. Będzie smakować doskonale z dodatkiem cukru oraz aromatycznych przypraw. Nie możesz zapomnieć także o chrzanie.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • dodatki (chrzan, cebula, przyprawy wg uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj.
  2. Dodaj cukier i sól, ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.
  3. Garnek zdejmij z ognia i wlej ocet. Przestudź.
  4. Słoiki z ogórkami zalewaj przestudzoną, ale nadal ciepłą zalewą octową, a następnie pasteryzuj przez 10 minut.
fot. Zalewa octowa do ogórków/Adobe Stock, Atlas

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 02.09.2020

Reklama

Zobacz więcej przepisów na przekąski w zalewie octowej:

Reklama
Reklama
Reklama